Renovera garaget - tips från duktig hantverkare i Västra Götalands län

Att bygga eller renovera garage är en av de konstruktioner som den händige mannen faktiskt kan göra själv, eller med minimal hjälp. För att undvika onödiga frågor och konstigheter har vi gjort en liten guide för dig som ska renovera garaget. Innan du börjar något som helst utförande så är det viktigt att vara säker på vad det är egentligen man renoverar. Ska hela garaget renoveras, eller är det bara portbyte? Det är också viktigt att skilja på renovering, ombygge och tillbygge då de har olika statliga krav. 

Här är en lista på vad du bör tänka på:

  • Kontrollera med din kommun om just din renovering/byggnation kräver bygglov
  • Byggen blir ofta dyrare än vad man har tänkt sig, räkna noggrant på material och utrustningskostnader
  • Kolla upp vilka verktyg och vilken utrustning som krävs, det är lätt hänt att man utelämnar något
  • Se till att du vet vart du slänger avfall och kan/har transport till det.

Val av garageport

När du väljer ny port så finns det massor av alternativ, bland annat Takskjutporten , Slag porten, Vipporten och Vikporten. Takskjutsporten är mest praktisk och tar lite plats då den skjuts under taket som namnet antyder. Vipport har ungefär samma praktiska funktion förutom att den är stum när den skjuts upp, dessa var dock vanligare förr då takskjutsporten har blivit alltmer populär. Slagporten är mer klassisk och har också förbehållit ett lite äldre utseende, den är ofta gjord av träliknande material. Vikporten fungerar precis som en takskjutsport förutom att den viks åt sidan istället.


Valen må vara oändliga, men tänk på att välja efter plats och hur praktisk porten är just för dig. Bygg gärna stort om du bygger nytt garage då detta ger mer frihet åt vilken port du väljer och behöver inte alls kosta så mycket mer. Dessutom glömmer man ofta bort garagets syfte och att det inte bara är bilen som ska stå där. Det går naturligtvis också att kombinera porten med elektronik och installera automation för garageporten. Med en GSM öppnare och fjärrstyrning kan du med hjälp av din mobil öppna garageportarna, ta dock hjälp av en installatör/elektriker i så fall.

Alternativ och utrustning

Garage räknas som kallförråd och saknar ofta isolering. Om du bara ska måla är det viktigt att välja rätt färg för våtrum och som dessutom är lätt att tvätta av då det ofta samlas smuts i garage. Alternativet är att göra garaget till ett varmgarage och skapa isolerade väggar som på en vanlig villa. Om du ska byta golv så är klinkers ett populärt val då de tål belastning. Tänk på att fuktisolera väl om väggarna ska byggas om, eventuellt köpa en avfuktare. Fukt orsakar nämligen både rost och mögel om fuktnivån är över 60 respektive 75 %.


Med andra ord kommer du behöva mycket utrustning och material vid hel renovering. Kap/ger såg, klyv, handsåg och multitoolverktyg kan komma att behövas så vida du inte har köpt en helhetslösning till garageport. Annars kommer du lindrigt undan med skruvdragare, nycklar, måttband och penna. Tigersåg, kofot kan komma väl till hands när du demonterar fasad eller garageport. Tänk på att köpa rätt skydds utrustning vid målning och isolering då dammet är retande för halsen och potentiellt farligt. Om du har ett gammalt garage och ska tampas med gamla fogar och rör kan det vara klokt att kontrollera om det finns asbest.

Bygg tillräckligt stort garage 

Hur uppenbart det än låter så är det viktigt att fundera över syftet med ditt garage. Som sagt är det mer en bilen som brukar förvaras där. Trädgårdsredskap, åkgräsklippare, verktyg, cyklar, däck, reservdelar brukar placeras i garaget och kan ta mycket plats. Ett tips är att ha vägghängda cykelställ, det tar mindre plats och cyklar slipper ramla och repa lacken. Oavsett är det smart att bygga ett stort garage på en gång vid ombygge.
Om garagebygge känns för svårt eller om du har några frågor är du välkommen till att kontakta oss. Snickare Uddevalla erbjuder hela Västra Götalands län en kostnadsfri offert & hembesök  till ert kommande snickararbete. Våra kompetent byggnadssnickare från Uddevalla går igenom alla era frågor och funderingar. Boka möte med våra snickare i Uddevalla!

Om du behöver hjälp med ditt byggprojekt kan du använda formuläret för att boka ett kostnadsfritt möte så att våra snickare i Uddevalla kan inspektera ditt projekt och även bistå med fri konsultation.